Hoe was het nu, de Tour op een Tandem..?

Toen we eind oktober 2011 beslisten om dit te doen, beseften we niet echt goed waar we voor stonden. Nu het achter de rug is eten we hoe het was en wat het is, de Tour op een tandem fietsen. De afgelopen 8 maanden stonden we er mee op en gingen we er mee slapen, met deze Tour. Ons doen en laten werd er volledig door bepaald. We trainden heel veel, meer dan 9000 km sinds 1 jan 2012 . Voor de rest vooral werken, eten en (proberen ) veel te slapen.

Onze Tour in cijfers;

afstand op de fiets afgelegd : 3.541 km

hoogtemeters overbrugd :     45.258 hm

gem. snelheid  : 24,2 km/u

tijd doorgebracht op de tandem :   +/- 138 u

gem. hartslag : 117

verplaatsingen met de bus : 2200 km

Het was zwoegen, vooral in het hooggebergte. Een verrassing was dit niet, klimmen op een tandem is nu eenmaal zware kost, afdalen des te makkelijker. De laatste jaren hebben  we heel wat tandemervaring opgedaan,wat er toe bijgedragen heeft dat we deze Tour overleefd hebben. We weten heel goed wat we kunnen en vooral wat we niet kunnen, en net hierdoor hebben we nooit ‘zot’ gedaan en onze energie proberen te verdelen over de afgelopen 3 weken. In de vlakkere etappe ‘s, welke er eigenlijk niet echt waren, konden we ons redelijk handhaven en de tweede, minder snelle groep fietsen. Naarmate de etappe ‘s vorderen, konden we alsmaar beter ‘volgen’. Dat hadden gehoopt/verwacht, snel zijn we niet, maar we houden het meestal vrij lang vol, vooral in +150 km tochten kwam dit goed van pas. Dit hebben we te danken aan onze vele duurtrainingen. Lichamelijk hebben we weinig problemen gehad, als was er de onvermijdelijke vermoeidheid die naarmate de Tour vorderde alsmaar toenam. Het was als een tube tandpasta, als die bijna leeg is, denk je, nu is hij leeg, en de volgende ochtend krijg je er toch nog een beetje uit…..De tandem heeft het ook goed volgehouden, we hebben geen mechanische problemen gehad, 11 lekke banden en een versleten ketting niet te na gesproken…Onze ‘moral’ zat wel eens onder nul, vooral de dag van ons ongeluk, hier hebben we er mekaar moeten ‘doortrekken’, maar ook daar hebben ervaring in…;).

Is dit voor herhaling vatbaar..? Die vraag krijgen we regelmatig te horen. Ik denk het niet, de wereld is veel te groot en onze tijd is veel te beperkt…..;)   Het zou trouwens nooit meer hetzelfde zijn als deze eerste keer.

Het is een ‘once in a lifetime’ ervaring geweest,  één van de mooiste op de fiets tot nog toe ….

Bedankt om ons te volgen !

Benieuwd naar meer?