Van olijf naar olijfolie

Maandag 6 juni

Deze ochtend de tandem in elkaar gezet en eigenlijk veel te laat weggefietst uit het hotel in Argasse, een plaatsje vlakbij de zee.

Te laat, omdat het al heel warm was, je kan maar beter de ochtenduren aangrijpen om hier te fietsen, en al zeker wanneer van acclimatisatie nog geen sprake is.

Het eerste ritje is altijd spannend, gaat alles werken zoals het moet?

De tandem gaat elke keer toch grotendeels uit elkaar, het is een puzzel die ik ondertussen al goed ken maar die toch telkens zorgt voor de nodige stress.

De thermometer op de gps geeft 46,5 graden aan. Dubbele Patjottenlandtemperaturen zijn dit. Tijdens het fietsen valt het best mee, stoppen met fietsen is erger, dan druipt ons zweet overvloedig. We horen hier dat deze temperaturen wel normaal zijn maar dan eerder in juli en augustus.

De eerste stop doen we in een olijfpersmuseum, na een twintigtal kilometer.

De moeite waard, ik had geen idee hoe dit in ze’n werk gaat. De boeren uit de streek komen hier aan met hun oogst en op ongeveer anderhalf uur hebben ze verse olie, eerste persing. Elke olijfboer heeft dus een persoonlijk product, van zijn eigen oogst. Sommige olijfbomen in deze regio zijn tot 800 jaar oud (!)

Zes kg olijven zijn nodig voor 1 liter olie. Oogsten doen ze door met stokken de olijven van de boom te slaan, waarna ze in/ op netten vallen. Nadien gaan ze in grote juten zakken en binnen de 40 uur moeten ze worden verwerkt.

We konden konden verschillende soorten proeven en natuurlijk ook een flesje kopen 😉

Er zijn een twintigtal persfabrieken op dit kleine eiland. Griekse olijven hebben vanaf nu geen geheimen meer voor ons !

Een volgende stop is in Agalas, daar is een mooi plekje ‘Cave Damianos’. We kregen deze tip van Nederlands koppel (ja, weeral Nederlanders). Ze slapen naast ons ( niet in ons bed, de kamer ernaast), en toen in deze ochtend aan de tandem bezig was, zei hij ‘ mag ik een tip geven….’

Hij bleek op die bepaalde plek getrouwd te zijn, drie jaar geleden.

Toegeven, het was er wel romantisch……maja, wij zijn al even getrouwd en dus vertrokken zonder ceremonie……

De haven in Zakynthos

Benieuwd naar meer?