Crocodile Trophy 2011 stage 1 Cairns-Lake Tinaroo 102km – 1800hm

dinsdag 18 oktober
De Crocodile Trophy 2011, vandaag beginnen we er aan. Onze hitte trainingen in +40° van de vorige weken zullen vandaag niet echt veel opbrengen want het regent op dit moment in Cairns. Al om 8.30 staan we aan de start, voor het ‘schot’ is het nog een uurtje wachten. We staan aan de Esplanade, het hartje van Cairns. Fietsers komen van overal aangereden. Iedereen probeert met een glimlach de stressgevoelens te onderdrukken. Regelmatig kruipen we samen onder de bomen, schuilend voor de regen. Philippe Maertens, persverantwoordelijke tijdens de race, die we kennen van de cyclo cross op VT4, staat op het kleine podium, en stelt de belangrijkste deelnemers voor. De top 3 van vorig jaar is er terug bij dit jaar, Mike Mulkens, Bart Brentjes en Urs Huber.
Wanneer Philippe, Brentjens op het podium vraagt, is hij niet te bespeuren, al snel horen we dat hij forfait geeft wegens ziekte. Nog 10 minuten, er worden foto’s genomen van alles en iedereen, op moment dit zijn we nog met 95, dat aantal zal de komende dagen vermoedelijk zakken.
De publieke belangstelling is matig, mensen die niets met fietsen hebben, kennen de Croc amper. Daar de meeste deelnemers uit Europe komen, is het aantal meegereisde supporters aan de magere kant. Halftien, een droge knal weerklinkt, we zijn vertrokken. De eerste 12 km is ‘geneutraliseerd’, dus geen koers. Dit komt omdat we de stad moeten uitrijden, hier al koersen zou bijna onmogelijk zijn. Een politieauto escorteert ons, het regent zachtjes. Een half uurtje later zijn we aan de andere kant van de stad, en staan we aan de voet van een 16 km lange klim. De ganse meute stopt, even later het échte startschot. De klim is in asfalt, dus écht mountainbike is het nog niet. Er wordt al direct goed doorgereden door de snelle mannen, we blijven rustig en rijden ons eigen tempo, hier al in’t rood gaan zou echt stom zijn. Ondertussen is de motregen echte regen geworden, na 5 km is diezelfde regen stortregen geworden, ‘gieten’ zoals men wel eens zegt….;)
Koud is het (nog) niet. Na 16 km komen we aan bij Lake Morris, iedereen staat te schuilen voor het onweer, de koers werd stilgelegd. De jeeps die het parcours uitzetten, hebben zich vastgereden in de jungle, dus zat er niets anders op dat de eerste etappe te schrappen. De organisatie beslist om de rit te neutraliseren, dit wel zeggen, we rijden langs een alternatieve route naar Lake Tinaroo, de eerste kampplaats. Eerst 17 km door de jungle, we kruisen meerdere rivieren. Echt koud is het na een paar kilometer niet meer. De laatste 80 km lopen over een drukke weg, een staat er strakke wind op kop. Na 105 km komen we aan bij Lake Tinaroo. Het regent iets minder hard ondertussen. Deze eerste etappe had iedereen zich wel anders voorgesteld…;)

FOTO: Doris naast grote Kevin Hulsmans, voorlopig nog stressloos…;)

 

FOTO: Urs Huber in gesprek met Philippe Maertens

FOTO: Net voor de start met onze concurenten uit Italie ‘il tandem Italia’

 

FOTO: Organisator Gerhard Shonbacher druk in de weer om zijn jeep over te top te krijgen.

FOTO:  Dit is een ongeziene situatie in 17 jaar Crocodile Trophy. Iedereen is volledig doorweekt, na een half uur staan we te rillen. Er worden vuilniszakken uitgedeeld waarmee we ons kunnen verwarmen.

FOTO: Het stopt met regenen, we ontdoen ons van de vuilniszakken.

 

Benieuwd naar meer?