Dag 13 zaterdag 11 nov Imabari-Onomichi 80 km – 560 hm

Bij het ontbijt ontmoeten we twee Belgen uit Heusden, bij Gent. Het zijn de eerste Belgen die we ontmoeten sinds we hier zijn. We gaan ze straks nog eens tegenkomen. Eerst uitcheken, met de tandem verticaal in de lift (het is geen gezicht eigenlijk) vanop het achtste verdiep naar beneden, trekken we de aandacht van een Japanner, die nog net mee ons meeglipt naar beneden. Hij vraagt wat ze allemaal bijna allemaal vragen, ‘where are you from?’. Hij glimlacht wanneer we Belgium zeggen. Het blijkt een ex renner te zijn die een tijdje in Belgie gewoond heeft. Hij kwam er kermiskoersen rijden, om te ‘leren’ koersen zei hij. Nu combineert hij twee jobs, tv-commentator voor wielerwedstrijden ( oa het criterium van vorige week in Tokyo versloeg hij ) en hij zit mee in de organisatie van de Tour of Japan, een koers voor de grote jongens, telkens in de maand mei. Dus eigenlijk is hij deels de Japanse Michel Wuyts…..;). Greg van ‘Havermout’
en Tom ‘Boenen’ kende hij goed, de rest ook ..… Nog even zijn kaartje meegegeven, die was echt fier op zijn job, dat zag je…..
Vandaag staat op ons programma, een route die 1 van de mooiste fietsroutes ter wereld genoemd wordt, althans in verschillende ‘fiets rond de wereld’ boeken. De naam van deze fietsroute heet ; de ‘Shamanami kaido’.

Ik citeer even een Nederlandstalige site, zo moet ik het zelf niet allemaal typen ;

Het Shimanami Kaido Cycling Path is een fietspad in Japan over een lengte van 78 kilometer. Je fietst paralel aan de tolweg Shimanami Kaido (ook wel de Nishiseto Expressway), maar dan op een speciaal fietspad. Deze weg verbindt de twee eilanden Honshu en Shikoku met elkaar. Soms rijd je een stukje op de weg en is op de grond een lijn aangegeven die je kunt volgen. Daar zie je af en toe ook nog hoeveel kilometer je nog moet fietsen. Het bijzondere is dat je over een aantal kleine eilandjes fietst voordat je vanuit Honshu op Shikoku bent. Het zijn er zes om precies te zijn, die met elkaar zijn verbonden met bruggen.

De route

Je steekt deze zes kleine eilandjes over: Mukaishima, Innoshima, Ikuchijima, Omishima, Hakatajima en Oshima. De fietsroute eindigt of begint in het centrum van de stad Imabari.

Het Shimanami Kaido Cycling Path is een prachtige route om te fietsen, met heel veel plekken waar je eigenlijk even wilt stoppen omdat je zo’n mooi uitzicht over al die bruggen en het water hebt. Het uitzicht is heel weids, compleet anders ook dan je in de dichtbevolkte steden gewend bent.

Je kunt dit fietspad ook pas sinds 1999 fietsen, dus de bruggen en wegen zijn modern en in prima staat.

Het was mede door het prachtige weer echt dé mooiste tocht van deze reis tot nu toe. De route was perfect aangeduid, met de gps niet echt nodig maar toch. Leuke plaatsjes om te stoppen, zelfs een paar terrasjes onderweg. Heel veel fietsers, 98% Japanners. Zowel in Imabari als Onomoschi worden er fietsen verhuurd om deze route te kunnen doen, vooral interessant als je zonder eigen fiets op reis bent in Japan.
In Onomichi logeren we in zeer leuk fietshotel ( hotel Cycle U2), waar de fiets normaal gezien mee de kamer op mag, maar met de tandem lukt het niet, wegens te groot/ lang 😉
Het is een oude scheepsloods uit de jaren 70, die werd omgebouwd tot hotel/ restaurant en fietswinkel. Het blijkt zeer populair bij de lokale fietsers ook. Een aanrader.

 

Koffiestop op één van de 6 eilandjes

IMG_8804

 

Een koersfiets met kleine wielen, dat zien we hier veel. Past volledig bij Doris’ postuur.

DSC03033

 

Eén van de vele hangbruggen

DSC03023

 

Nog in Imabari, net voor we aan de bruggen gaan beginnen.

DSC02992

 

DSC03010

 

De blauwe lijn toont ons de weg.

DSC03015

 

DSC03019

 

’s Morgens voor we vertrokken, met Michel Wuyts, de Japanse versie althans.

DSC02984

 

Benieuwd naar meer?