dag 15 & 16 : rustig eindigen in Djibouti

fullsizeoutput_11a1

Het land Djibouti met de gelijknamige hoofdstad is kleiner dan België en staat bekend als een van de heetste landen ter wereld. Het bestaat voor een groot deel uit woestijn waardoor er  bijna geen dieren in het wild voorkomen. Het is er bijna onmogelijk landbouw en/of veeteelt te bedrijven. Er leven minder dan 1 miljoen mensen.

-De Rode Zee (Golf van Aden) tussen Djibouti en Jemen is slechts 20 km breed .

-50% van de inwoners van Djibouti is werkloos.

…Het Assalmeer heeft het hoogste zoutgehalte ter wereld.

…Kerst in Djibouti word gevierd op 7 januari.

…De taxiprijzen in Djibouti stijgen na zonsondergang met 50%.

…Veel inwoners van Djibouti kauwen Qat in hun vrije tijd. (Qat is een licht stimulerende drug in de vorm van een blad van de gelijknamige plant. Kauwen op de bladeren verdrijft vermoeidheid en honger. Het genotmiddel wordt al sinds de dertiende eeuw in Jemen, Somalië, Ethiopië en Kenia gebruikt.

De vrachtwagen met onze bagage is afgelopen nacht pas om 3 u aangekomen. Pascal heeft met de twee nachtwakers van het hotel alles afgeladen. Van onze eigen twee koffers bleek en 1 opengemaakt en duidelijk niet met ‘zachte hand’. Er hing een slotje aan welke nog steeds ongeopend was maar de rits werd stukgemaakt. Dat zal wellicht onderweg tijdens een gendarmeriecontrole gebeurd zijn, we zullen het nooit weten. Er blijkt niets te zijn verdwenen.

Na het ontbijt gaan we stad in om een nieuwe koffer te kopen. Het is zeer warm, de nabijheid van de zee helpt niet echt, de koelte uit de bergen is veraf. We kuieren door de winkelstraatjes in Djibouti, waar verder weinig spannends te beleven is. Wat we zoeken vinden we niet, tot we aan 2 gesluierde dames vragen ons te helpen. ‘Volg ons’ gesticuleren ze waarna we even later in de juiste winkel staan, waar we voor weinig geld een grote koffer met wieltjes kopen. De lawaaierige wieltjes dwingen ons vrij snel in een taxi en even later zijn we al terug in het hotel.

De dag erna eindigen we onze fietsvakantie met de  korte fietstocht door de stad. Het weer van de afgelopen dagen heeft de straten blank gezet en onze fietsplannen licht gewijzigd. Het sociale leven heeft hier een week stilgelegen door het noodweer en overvloedige regenval. Een werknemer van het hotel toont ons een filmpje van een paar dagen geleden. Bij de receptie stonden ze tot aan de enkels in het water. Normaal regent het hier amper een paar millimeter in een ganse maand november…

Onze fietstrip tussen Noord Ethiopie en Djbouti was er een om niet snel te vergeten, zowel met positieve als negatieve ervaringen. Ondertussen fietsten we al in 10 Afrikaanse landen en ook deze keer was het zonder meer een eyeopener. Het leven zoals het is in Africa staat heel ver van onze Europese gewoontes. Als baby kan je wiegje maar beter in Belgie staan……..

Benieuwd naar meer?