dag 4 Een dagje ’taipeibiketours.com’

De beste manier om een grote stad te ontdekken is met een gids én op de fiets. Net zoals in elke grote wereldstad waren er ook hier verschillende mogelijkheden. Een paar weken geleden koos ik voor www.taipeibiketours.com , en boekte een ‘all-day-tour’. Wat we onder andere bezochten staat hier https://www.taipeibiketours.com/all-day-tour . Om 9 hebben we afspraak met onze gids Alex, een 27 jarige Amerikaan uit Texas, die studeert in Taipei. Rondgeleid worden door een Amerikaan in Taipei is niet echt een nadeel, vooral wat de taal betreft. Een Taiwanees die goed verstaanbaar engels praat kom je niet elke dag tegen hebben we al ondervonden. De eerste stop was bij een ontbijttentje, dat stond zo in de beschrijving van de tocht, maar we waren dat een beetje vergeten 😉 . Resultaat was dat we niet veel plaats meer over hadden boven de gordel.

Het werd een privétocht, we waren enkel met ons twee. In Taipei wonen ongeveer 2,5 miljoen mensen, niet echt een heel grote stad naar Aziatische normen. In gans Taiwan ongeveer 25 miljoen, waarvan twee derde langs de westkust leeft. Die kant willen we vermijden, wij gaan vanaf morgen zuid-oostwaarts. Het was een broeierige vochtige dag, heter dan normaal wist hij te vertellen. Stilstaan in de zon was niet echt een goed idee. Om 16 u namen we afscheid aan ons hotel, 7 u door Taipei gefietst, een aanrader !

Dit indrukwekkende bouwwerk, omgeven door traditionele Chinese tuinen en nationale cultuurcentra, is opgericht ter ere van een van de belangrijkste leiders van de 20e eeuw.

Het oogverblindende Chiang Kai-shek-monument is gewijd aan de militair en politiek leider die van 1950 tot 1975 als president aan het hoofd stond van de Chinees-nationalistische regering. Ontdek de geschiedenis van Chiang Kai-shek en China in de 20e eeuw door middel van foto’s, tekeningen en de verbluffende architectuur van het bouwwerk.

Het elegante bouwwerk ligt midden in een park van 25 hectare groot met vele wandelpaden en is gemaakt met wit marmer en blauwe dakpannen tegen een rode achtergrond. Deze drie kleuren vertegenwoordigen de nationale vlag en de beginselen van vrijheid, broederschap en gelijkheid. Elk van de 89 treden die je beklimt op weg naar het museum staat voor een jaar in het leven van Chiang Kai-shek. Binnen kun je historische militaire voorwerpen, medailles en uniformen bewonderen. De Chinese karakters op de muren vertegenwoordigen de politieke waarden van Chiang Kai-shek: ethiek, democratie en wetenschap. 

Verbaas je over de lange, kogelvrije Cadillacs waarin Chiang Kai-shek rondreed. In de grote zaal staat het meest indrukwekkende voorwerp: een groot bronzen beeld van Chiang Kai-shek, gezeten op een troon, plechtig bewaakt door soldaten. Als je hier op het hele uur bent, kun je de indrukwekkende ceremonie van de aflossing van de wacht bekijken. 

Rondom het gebouw kun je ontspannen in de mooiste tuinen en hofjes van Taipei. Luister naar de watervallen en wandel door traditionele Chinese tuinen over rijk versierde bruggen. Breng een bezoek aan de Yunhan- en Guanghua-vijver, waarvan de namen staan voor het herstel van China. Maak een wandeling over het plein, langs de enorme gebouwen van de Nationale Opera en het Nationale Concertgebouw. Kijk op je gemak rond in de kunstzalen, bibliotheken, winkels en restaurants. In het weekend kun je genieten van exposities en muziekvoorstellingen in de open lucht of een kaartje kopen voor het concertgebouw om een muziek-, dans- of theatervoorstelling of een ander cultureel evenement van hoog niveau bij te wonen.

Trek een hele dag uit om je volledig te kunnen verdiepen in de culturele en politieke geschiedenis van Taiwan. Het Chiang Kai-shek-monument is dagelijks geopend en is eenvoudig te bereiken met een stadsbus of de metro naar Memorial Hall Station.

 

 

 

Een hoogtepunt in Taipei, het Chiang Kai-shek Memorial Hall, veel mist vandaag.

fullsizeoutput_b8

 

fullsizeoutput_ba

 

fullsizeoutput_bb

 

DSC05204

 

 

fullsizeoutput_bd

 

Deze soldaten zijn geen poppen, ze doen enkel alsof.

fullsizeoutput_be

 

 

Je zou van minder scheel beginnen zien……

fullsizeoutput_c0

 

Dit is thee, geen snoepjes…..

fullsizeoutput_92

 

 

Lunch op de bank, met onze gids Alex.

fullsizeoutput_81

 

Belgische speculoos (!) bij de koffie in het Rapha cafe.

fullsizeoutput_73

 

 

De 101 Tower, het world trade center van Taipei.

fullsizeoutput_6f

 

Een ritueel bij een tempel. ( In Belgie was er ooit een politieker die dit ook deed, met euro’s……)

fullsizeoutput_68

 

Waar zijn die tandjes….?

fullsizeoutput_65

 

The Grand hotel telt 490 kamers.

fullsizeoutput_5d

 

Benieuwd naar meer?