dag 4 : ‘Howajoe ?’

dinsdag 4 juni; 46 km – 800 hm

Vandaag maken we een 5 uur durende transfer (ongeveer 300 km) ,naar Fort Portal, een stadje in het westen van Uganda.Daar begint onze fietsreis pas echt. Met een lege maag verlaten we ongeveer om 6 u 15  Kampala met het busje dat ons de komende drie weken zal vergezellen. Aan het stuur, de 42 jarige Robert uit de regio Kampala. Naast hem Gerard, onze fietsgids. Hij is 32 en komt uit het westen van Uganda, later op de week fietsen we door zijn geboortedorp. Hij komt uit een gezin met  8 kinderen, wat zeer normaal is hier.  Dat in België een gemiddeld gezin 2 kinderen heeft vinden ze een beetje raar. “Mogen jullie dan geen 8 kinderen hebben” vraagt hij……..Na 3 uur rijden stoppen we in het dorp Mubende. Aan een kraampje kopen 4 rolexen. Nee geen horloges, het is ons ontbijt, een typische Ugandese ontbijt/ snack. Het is een omelet welke in een pannenkoek achtig plat broodje gerold wordt. Vandaar de naam ‘rolled eggs’=rolex. Met een paar schijfjes tomaat er tussen heel lekker.

We zijn de enige bleekhuiden, we worden aangestaard alsof we van een andere planeet komen. Dat we onze fietskledij aanhebben helpt natuurlijk niet echt om hier onopvallend rond te lopen. We eten in het busje en zijn een half uurtje later terug op weg, nog 150 km te gaan. Het is een beetje bewolkt met een sporadisch een paar druppels op de voorruit.

Bij aankomst in Fort Portal blijven de wolken baas. We logeren bij een Nederlandse dame die hier 23 jaar geleden het eerste hotel opende. Na een simpele maar lekkere lunch gaan we fietsen in de omgeving, het is al na 14 u ondertussen. Asfalt zien we quasi niet, het is echt mountainbike in de jungle, tussendoor een dorpje en veel kinderen die ons toeschreeuwen met “howajoe’, ze bedoelen ‘how are you’. Die drie woorden kennen ze allemaal. Door de lichte regenval liggen sommige wegjes er vettig bij, gelukkig hebben we de juiste banden gekozen. Soms is het heel steil, zowel omhoog dan omlaag. Onze gids doet het goed, hij kent de streek door en door en waarschuwt wanneer er iets ‘tricky’ aankomt. We eindigen op een heuvel bij een restaurant/ cafe aan een kratermeer, het uitzocht is ondanks de wolken adembenemend. Amper 42 km gefietst en 800 hm, da’s een stevig ritje geweest vandaag. Uganda is veel armer dan we verwacht hadden, het staat in de top 25 van armste landen ter wereld. Eten hebben ze zeker niet te kort, maar de kloof tussen rijk en arm is hier enorm.

fullsizeoutput_a01

 

fullsizeoutput_a05

 

fullsizeoutput_a09

 

fullsizeoutput_a7b

 

fullsizeoutput_a82

 

fullsizeoutput_a85

 

fullsizeoutput_a89

 

fullsizeoutput_aa7

Benieuwd naar meer?