dag 7 Hualien-TianXiang(Taroko kloof )-Hialien 96 km – 800 hm)

Vandaag fietsen we vanuit Hualien 20 km noordwaarts naar de Taroko kloof.

Taroko National Park

De Taroko Gorge is een kloof in het Taroko National Park. Het is de populairste attractie van Taiwan. De indrukwekkende marmeren kloof rijst op uit een rivierbedding. Taroko betekent: beeldschoon. Ook de Ching Shue klif aan de kust is echter meer dan de moeite waard. Verwacht een behoorlijke drukte. Maar wanneer je één van de wandelpaden inslaat, heb je het natuurschoon helemaal voor je alleen.

Taroko Gorge

Taroko Gorge hoort bij het gelijknamige nationale park. Het park ligt aan de oostkust van Taiwan en omvat een gebied van 92.000 hectaren.

Over een afstand van twintig kilometer gaat het landschap van zeeniveau over in het hoogste gebergte van het land. Die bergen zorgen voor een natuurlijke afscheiding tussen Taroko en de rest van het land.

Nationaal park

Taroko is één van de zeven nationale parken van Taiwan. Het nationale park is een thuis voor ruim 144 vogel-, dertig zoogdier-, 32 reptiel-, 250 vlinder- en achttien vissoorten.

Het park verwierf zijn titel in 1986. Het was een belangrijk gebaar van de regering. De economie van Taiwan groeide in die tijd razendsnel. Met de titel wilde de regering duidelijk maken dat ze ook nog aandacht had voor het milieu.

Het is een perfecte fietsdag, er is geen wolk te zien, om 9 u zijn we op weg via weg 193, eerst langs de zee, nadien slaan we landinwaarts af naar het begin van het Taroko national park. De fietsroutes staan goed aangeduid, er is meestal een strook voor fietsers en de auto’s nemen een ruime bocht wanneer ze ons voorbijgaan. Het is 30 graden maar niet drukkend vanwege de zee vlakbij. Een we aan de kloof beginnen gaat het zacht omhoog. Net zoals bij alle bezienswaardigheden zijn de tourbussen niet te tellen, ook veel motoren en scooters. Er zijn verschillende viewpoints en wandelpaden in en rond de kloof. We rijden geregeld door een tunnel, we waren hierop voorzien ( achterlicht en geel hesje ), we zijn in orde 😉 Het was misschien niet echt nodig want de tunnels zijn prima verlicht. We fietsen tot in TianXiang, daar zijn verschillende eetgelenheden. Hier hebben we 45 km, een mooi keerpunt. De weg gaat wel nog verder door,  helemaal naar een top van 3200 meter in Dayuling,  dat is nog 70 km verder. Vanuit Hualien tot op de top is een jaarlijks evenement voor fietsers, dat eind okober plaatsvind                                 ( http://www.taiwankom.org/en/ )

Tijdens de lunch worden we geregeld aangesproken over onze tandem. Mensen die ons tijdens de klim waren voorbijgereden en ons hadden herkend maakten spontaan een praatje. Dit is een opvallend verschil met de eerder gesloten Japanners van vorig jaar, die waren veel meer gereserveerd in tegenstelling tot de extraverte Taiwanezen. Na de middag dalen we terug af naar de kust, en fietsen langs een keienstrand terug naar Hualien. Veel volk hier maar nooit heel druk, de fietsvoorzieningen zijn opnieuw opvallend. Bij ons kunnen ze hier echt iets van leren. Daar het zondag is en dus pannenkoekendag probeer ik google maps ‘best pancake in Hualien’, wie weet. En ’t wil lukken, ik kom uit bij Jany, een Nederlandse vrouw die hier al 6 jaar woont en sinds 3 jaar een soort tea-room heeft ( https://www.facebook.com/Famousdutch/?ref=hl ) Het zijn echt heerlijke pannenkoeken. Jany heeft een leuke babbel er nog bovenop. Ze gaf ons een goeie tip voor  vanavond, uit eten gaan op de ‘Dongdamen night market’.

( https://www.tripadvisor.nl/Attraction_Review-g13806634-d9712800-Reviews-Hualien_Dongdamen_Tourist_Night_Market-Hualien_City_Hualien.html )

Het aanbod eten welke je hier voorgeschoteld krijgt is niet te doen. We kregen een kaartje mee van Jany van een eetstalletje welke zij goed kent. We hebben er onder andere ‘vliegvis’ gegeten, ik verzin dit niet 😉

 

 

Benieuwd naar meer?