dag 8 Wheteral – Wylam ( 90 km-1100 hm)

Het ziet er ok uit voor vandaag, 5% regenkans en wind in de rug. We fietsen gans de dag in oostelijke richting, terug naar de andere kant van het land. Gans de tijd blijven we net onder de Schotse grens, langs een werelderfgoed van formaat, Hadrian’s Wall.

Wat is Hadrian’s Wall ?

Hadrian’s Wall is een 135 kilometer lange muur die zich uitstrekt tussen de ene kust van Engeland (Bowness-on-Solway) en de andere kust van Engeland (Wallsend). Zo kan je dus van kust naar kust wandelen en/of fietsen, een bijzondere ervaring. De muur werd omstreeks 120 na Chr gebouwd door Keizer Hadrianus, om de grenzen van het gebied Brittania en het Romeinse Rijk af te bakenen. Onderweg trekt 2000 jaar geschiedenis aan je voorbij. Vandaag de dag staat Hadrian’s Wall dan ook als beschermd monument op de UNESCO Werelderfgoedlijst.   ( https://nl.wikipedia.org/wiki/Muur_van_Hadrianus )

Dat de wind in ons voordeel blaast is een geschenkje uit de bewolkte hemel. Na de middag is er zon er terug, het is opnieuw prachtig fietsen langs de bewegwijzerde Hardrians Wall route, welke deel uitmaakt van de ‘NCN’  het national-cycle-network  ( https://www.sustrans.org.uk/ncn/map/national-cycle-network )

Onderweg wanen we ons in een aflevering van ‘de mol’. Bij een houten poortje duurt het vrij lang eer we het open krijgen, tot opeens van Doris haren Britse pond valt ;).  Iets verder een spooroverweg  waar je zelf maar moet zorgen dat te trein niet over je tenen rijdt, ‘stoppen, kijken en luisteren’ staat er op het bordje. Al bij al leggen we de 90 km van vandaag vrij snel af, ondanks het opnieuw vele klimwerk,  we zijn ruim op tijd voor de eerste match van de Rode Duivels.

We logeren in Wylam, een klein dorpje met ongeveer 2000 inwoners. ’s Avonds eten we in de local pub, terwijl Engeland speelt tegen Tunesie. Hierdoor hangt er een leuke sfeer maar het wordt er vrij stil wanner Tunesie 1-1 gelijkmaakt. Doris eet een typisch Brits gerecht, kip met ‘haggis’, heel lekker zegt ze maar ik heb gisteren geleerd van David welke de ingrediënten zijn, waardoor mijn goesting direct over was.  (  https://nl.wikipedia.org/wiki/Haggis )    Ik hou het bij fish&chips, een andere Britse klassieker. ( https://nl.wikipedia.org/wiki/Fish_and_chips )

Vertrek uit Wetheral, via de trap.

DSC04903

DSC04905

DSC04908

Het poortje uit ‘de mol’.

DSC04930

Hadrian’s wall. ( voor Doris, achter haar is een ‘gewoon’ muurtje)

DSC04915

De spoorwegovergang.

DSC04940

Onze slaapplaats in Wylam.

DSC04943

Benieuwd naar meer?