Negombo om op te ‘warmen’.

Alvorens we morgen met de bagage op de fiets vertrekken richting de ‘culturele driehoek’ van Sri Lanka gaan we vandaag Negombo verkennen. Een fietsende gids zou hierbij goed van pas komen. Even googelen en ik kom uit bij de 22 jarige Jeffrey. Hij is vandaag onze leidraad door en rond de stad. Het kleine bedrijfje waar hij voor werkt beleefde al betere tijden sinds corona verteld hij. Hierdoor is het een privé tour voor ons. We fietsen door kleine dorpjes en bezoeken zijn ouderlijk huis waar hij samenwoont met zijn 57 jarige moeder. Fier toont ze ons haar, met exotisch fruit gevulde tuin. Op mijn beurt ik vertel over ‘onze’ Belgische exotische aardbeien en appels, iets wat zij enkel kent van foto’s. Ze vertelt ook hoe ze destijds haar zoon achterliet toen hij 2 jaar was om te gaan werken in Dubai, als huishoudster bij een Amerikaanse familie. Daar kon ze veel meer verdienen en zo hun beider toekomst verzekeren.

We worden getrakteerd op vers fruitsap en met interesse luisteren we naar haar verhalen over het leven in Sri Lanka en de bekommernissen die ze heeft als alleenstaande moeder. Kort samengevat, waar je ook woont, de dagelijkse ditjes en datje zijn hier net dezelfde dan bij ons…..

We eindigen met een foto en fietsen verder naar de vismarkt, die we al ruiken, ver voor we er aankomen. Jeffrey blijft bij de fietsen terwijl wij kuieren langs de vele kraampjes met verse vis. Altijd de moeite, een locale markt, zeer fotogeniek ook vind ik persoonlijk, echt het leven hoe het is.

We zien er in onze koersbroek, iets anders uit dan de doorsnee marktbezoekers en worden dan ook van top tot teen gekeurd.

“Where you from…?” Dat hebben we al héél dikwijls moeten uitleggen.

Net naast de markt wordt de onverkochte vis in zout gedompeld en nadien te drogen gelegd in zon. Opvallend is dat de vele rondzwervende vogels de gedroogde vis niet aanraken. De reden is simpelweg dat ze het zout niet lusten….

Het Dutch Canal in Negombo (Sri Lanka) stroomt door het hart van de stad en was ooit een belangrijke transport- en handelsroute. Tegenwoordig laat het lange kanaal nog steeds vervoer toe, maar vooral voor toeristen die op zoek zijn naar een “andere” manier om de stad te verkennen.

Tijdens een afsluitende koffie bij het strand vraag ik Jeffrey naar zij toekomstdromen. “Eerst een paar jaar naar Roemenie gaan werken om geld te verdienen om zo ooit zijn eigen bedrijfje te kunnen starten hier in Sri Lanka.

Euh…..Roemenië..?

Ja, zegt hij, een vriend van van mij woont en werkt daar nu, het ideale Europese land volgens hem…..

Benieuwd naar meer?