Reuzen van Vlaanderen

Onze lange zondag training zou terug een Ardennen rit worden, maar Frank De Boosere heeft ons van gedacht doen veranderen. Het oosten van Belgie zou niet de droogste plekje worden vandaag, aldus Frank. Onze plannen dan maar aangepast richting onze eigen Ardennen, de Vlaamse. De Reuzen van Vlaanderen, een rit van 140 km met 30 hellingen, de meeste nogal gekend van de Ronde van Vlaanderen,  de minder gekende bleken soms wel de lastigste te zijn. Deze tocht voor wielertoeristen werd sinds een paar jaar georganiseerd vanuit Ronse. Sinds dit jaar is de naam veranderd naar  “Ename Classic” . De gps routes van al deze tochten zijn te vinden op het wereldwijde web, dus verloren rijden is er niet bij.   Met de mtb tandem waar we binnenkort de Leadville100  gaan mee rijden, willen we nog een laatste testrit doen, om zeker te zijn dat hij perfect in orde staat. We vertrekken om 7 u, richting Sint-Maria-Oudenhove, waar we na een kleine 30 km inpikken op de “reuzen” route, op de top van de Elverenberg, 1 van de 30 puisten.Van daaruit over de Toepkapel en Ten Bosse naar de bekende rotonde in Brakel, daar waar honderden fietsen tot één kunstwerk zijn gesmeed. Net voorbij al die schone fietsen, voel ik iets aan de tandem, wat niet normaal is. Al snel is het duidelijk, de grote tandwielen achteraan zijn losgekomen van de trapas, verder rijden is uitgesloten, de sleutels die we nodig hebben om dit op te lossen, steken helaas niet in onze achterzak…..pffft, .gedaan met rijden, en dit na 37 km. We hebben gelukkig “familiehulp”, onder de vorm van oma Godelieve. Lucas en Anton zetten onze race tandem op het dak van de auto, oma en Lucas rijden richting  Brakel,  aan de “kunstwerk-rotonde” tandems gewisseld, en wijlen weer op weg. Een uurtje verloren hiermee, maar gelukkig kunnen we onze training verderzetten

Iets verderop  de Valkenberg op, vanaf nu mogen we elke vijf kilometer een bergske verwachten. Aan de voet van de Koppenberg staat een Nederlands koppeltje, die vereeuwigen ons terwijl we de meest legendarische van alle bergjes in Vlaanderen aanvatten.

Op de lens van onze camera hing al redelijk wat zweet, dit nog voor we de Koppenberg op moesten….

Regen blijft gans de dag uit, al zijn de wolken wel van de partij. Na 170 km en 30 hellingen komen we na de afdaling van de Berendries terug op het punt waar we aan de reuzen begonnen zijn. Nu nog naar huis…..daar komen we aan met 198 km en 2350 hoogtemeters op de teller.

Dit was onze laatste “lange” training, nog enkel een 150 km training aanstaande dinsdag, hiermee zullen onze benen het moeten doen in Leadville.

Benieuwd naar meer?