700 voor Christus…… ( die van Jesus Christus)

Donderdag 9 juni

Vandaag fietsen we naar het oude Olympia (Ancient Olympia), waar 700 voor Christus de olympische spelen zijn ontstaan, dat is dus meer dan 2000 jaar geleden, oudere stenen hebben we denk ik nog niet eerder gezien.

Er eens geweest zijn, daar gaat het om, stenen zijn stenen maar toch willen we deze echt eens zién.

Via Komoot, de gps software die ik bijna altijd gebruik maak ik een route langs rustige wegen, het is ongeveer 36 km. Eerst 15 km langs de zee, maar we zien de zee amper, er staan huizen in de weg. Soms eindigt het asfalt abrupt alsof een tsunami de weg wegspoelde. Hier en daar een klein, niet toeristisch strandje waar enkele locale mensen genieten van de zee/ zon. We fietsen afwisselend via gravelpaden en slechte asfaltwegen, gelukkig hebben we dikke banden, met een koersfiets zou dit niet de ideale ondergrond zijn.

Hoe dichter we bij het oude Olympia komen, hoe recenter en beter het wegdek wordt. Het is duidelijk, hier wordt al eens een busje met toeristen afgezet.

Voor we de archeologische site bezoeken, eerst een koffiestop in een van de vele tavernes. Er wordt net een bus toeristen gelost, het is er komen en gaan…

De talloze winkels met veel, euh….brol, wie koopt dat allemaal vragen we ons af(?!)

De archeologische site is groter dan we verwachtten, we wandelen er door en proberen ons voor te stellen wat en hoe er hier gebeurde, zo lang geleden. Een grappig weetje, de sporters die deelnamen, enkel mannen in die tijd, waren quasi poedelnaakt. Dit om hun mooi athletische lichamen te kunnen aanschouwen……😬

De wolken zijn vrij talrijk waardoor het niet zeer warm is vandaag. Op de terugweg fietsen we langs het stadje Pyrgos.

Niet echt de moeite, we eten er de slecht pizza ooit, niet op !

Afsluitend de lekkerste ijskreem van Katakole ( een tip van de hoteleigenaar), geserveerd door een Nigeriaans meisje die er al zes jaar woont en werkt.

Benieuwd naar meer?