Tour on Tandem, etappe 17 Bagnéres-de-Luchon – Peyragudes 143 km 2900 hm

We sliepen afgelopen nacht in Spanje begot, net over de grens, in een klein plaatsje waar we niet eens van kennen. Het was 21u30 wanneer we er neerstrijken. Eerst op restaurant, dan naar de kamer, dat was het plan van de organisatie, de tafel zou al sinds 21 u gedekt staan. Doris en ik hadden direct na aankomst van de etappe elk een pizza naar binnen gewerkt, onze maag zat nog te vol, wij wilden direct gaan slapen, samen met nog een paar anderen.

Na de zware etappe van gisteren zijn we nog niet af van de mooie Pyrenéen. We rijden eerst met de bus terug naar Luchon. Vanaf daar de fiets op naar de eerste klim, de Col du Menté ( 9, 3 km aan 9,1% ), niet echt een makkelijk begin van de dag. Het is nog lekker koel op dit moment van de dag, het wordt terug heet vandaag.

Vervolgens dalen naar we af, door alweer een zeer mooie streek naar de Col des Ares ( 2de cat). We eten op km 88. De laatste col buiten categorie die ons nog te wachten staat tijdens de Tour 2012 is de Port du Balés ( 11,7 km aan 7,7%), de aanloop die ook al goed omhoog gaat is ook 11 km lang. Het is de heetste dag die we tot nu toe gehad hebben, we zweten liters per dag.

Gelukkig is loopt deze klim door een bosrijke omgeving, we kunnen geregeld in de schaduw fietsen. De temperatuur tijdens ‘t fietsen loopt op tot 41°. Onze voeten die aanvoelen als gekookte aardappelen dompelen we regelmatig in een letterlijk ‘kabbelend’ beekje. Met natte kousen in de schoenen, heerlijk……

 

 

 

 

 

 

 

Om 16 u staan we boven op de Port de Balés, een vrij emotioneel moment, wetende dat dit de laatste col was uit deze/onze Tour. Althans voor ons toch, want de organisatie van de Tour, heeft ons ongewild een cadeau gedaan. Na de Balés moesten we normaal gezien afdalen en de Peyresourde nog eens beklimmen tot in Peragydes.

Maar vandaag rijden de profs de rit die wij gisteren reden, en dalen zij de Peyresourde af, dus we zouden hen letterlijk tegemoet fietsen, wat uiteraard onmogelijk is. Tussen 13 en 17 u is die weg volledig afgesloten voor alle verkeer, dus ook voor ons. Hem na de koers opfietsen is ook niet te doen, alle campers/auto’s én mensen te voet willen die berg af na de koers, het zou bijna onmogelijk zijn daar tegen in te gaan fietsen. Daar we afgelopen weken sowieso al meer kilometers en hoogtemeters aflegden dan de officiele toer lang is, moeten we geen schuldgevoel hebben hiervoor. We dalen dus de Col de Balés af langs dezelfde kant, de bus staat 22 km lager in het dal te wachten op een heel pittoresk plaatsje. We baden in het (heel koude) riviertje en bij nog steeds 30° is iedereen blij dat het klimwerk erop zit voor vandaag. Nu nog twee uur de bus op, we zijn alweer onderweg naar het volgende hotel.

Benieuwd naar meer?